Hírek

Tíz országból érkezett százötven hallgató és több mint harminc mesteroktató vett részt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán a XXIII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, ahol ismét Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester vezényelte a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjeit. A nyári akadémián Európában egyedülálló módon tizenhét mesterkurzus és több kiegészítő szakmai foglalkozás közül választhattak a hallgatók.

Utcazenével népszerűsítették az igényes hangszeres muzsikát, valamint az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának hangversenyeire hívták fel a figyelmet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára érkezett ütőhangszeres fiatalok. A belvárosban tartott, karneváli hangulatot idéző flashmob főként az improvizáción alapult, ezáltal a fiatalok közelebb kerülhettek a közönséghez is.

Nemzetközi szinten is egyedülálló versenyen tehették próbára hangszeres tudásukat tehetséges növendékek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar által rendezett Klasszikus Gitárosok Debreceni Találkozóján. Az eseményen huszonhat ifjú zenész pengetett művészi szinten, a mesteroktatók mellett egymástól is tanultak.

Tizenhét mesterkurzussal, csaknem harminc mesteroktatóval várja a tizennégy országból érkező százötven résztvevőt a XXIII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A hagyományoknak megfelelően ismét megalakul a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, melyet ezúttal is Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester vezet.

fotó

A 23. alkalommal megrendezett Hang-Játék-Zene ifjúsági élménykoncertekhez kapcsolódó rajzpályázatra beérkezett munkákból nyílt tárlat Karunk Zeneművészeti Galériájában a Művészeti Menedzser Iroda szervezésében.

A Gyógyszerésztudományi Kar nemrég átadott épületéről, a Farewell Dinner-ről, a Zeneművészeti Kar hallgatóinak Éjféli Koncertjéről, a városban élő zsidó közösségről és a Pásti utcai Zsinagóga történetéről, valamint a DEAC labdarúgóinak jó szerepléséről is lehet olvasni a Debreceni Egyetem lapjának első nyári számában.

Hatvanhat hallgató vette át oklevelét szombaton a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, a Liszt teremben rendezett diplomaosztó ünnepségen. Lakatos Péter dékán méltatta a végzősök, valamint oktatóik kiemelkedő munkáját és koncertekben, szakmai sikerekben bővelkedő tanévnek nevezte a most véget ért időszakot.

fotó

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ádám Károly gordonkaművész, a Zeneművészeti Kar jogelőd intézményének iskolaalapító főiskolai tanára, 2024. június 2-án, 85 évesen örökre megpihent.

Színvonalas koncertet adtak a kortárs könnyűzenei alapképzési szak első évfolyamos hallgatói szerda este a Víztorony kerthelyiségében. A Debreceni Egyetem országosan egyedülálló képzésében részt vevő fiatalok a hatvanas és hetvenes évek slágereiből válogattak, többek között Jimi Hendrix és Gloria Gaynor dalai is felcsendültek.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Éjféli koncertjén tartották meg ezúttal a Könnyűzenei Intézet szabadon választható kurzusán tanuló hallgatók szemeszterzáró gáláját is. Rajtuk kívül színpadra lépett még vasárnap este Aranyosi Péter humorista és a Quest zenekar, valamint a ZK hallgatói is bemutatkoztak a közönségnek.