Bárdos Lajos Leánykar

Művészeti vezető: Dr. Végh Mónika

bardosbp

A kórus 1975-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozatának hallgatóiból Szesztay Zsolt (1935-2007) karnagy, tanszékvezető tanár vezetésével. Az együttes intenzív próbamunkával jelentős repertoárt alakított ki, Szesztay Zsolt több mint három évtizedes kórusvezetői irányítása alatt folyamatosan műsoron tartotta Bartók Béla és Kodály Zoltán, valamint Bárdos Lajos és más kortárs szerzők leánykari és nőikari kompozícióit. Az együttes 1978-ban, működésének 3. évében I. díjat nyert a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen. Ezt követően minden évben felléptek rangos magyarországi és európai koncerttermekben, de jelen voltak a debreceni kórusfórumokon és a hajdúsági, szabolcsi kistelepülések rendezvényein is. A sikeres fellépések kijelölték a kórus helyét a magyar kóruséletben: az együttes az 1980-as évek közepére az ország egyik legjelentősebb leánykarává vált. 1987 óta viseli a kórus Bárdos Lajos nevét.

Rendszeres résztvevői voltak magyar és nemzetközi kórusversenyeknek és fesztiváloknak, melyekről az első három évtized alatt közel 50 díjjal, köztük 4 nagydíjjal és 15 első díjjal tértek haza. A kórus a kezdetektől feladatának tekintette a kortárs magyar zeneszerzők műveinek bemutatását, terjesztését. Szesztay Zsolt irányítása alatt 15 komponista 44 új kórusművét mutatták be. A karnagy előadóművészi munkáját Artisjus-díj, Liszt-díj és Kodály-díj adományozásával ismerték el.
Az együttes magját a Szolfézs-Zeneelmélet, Karvezetés tanszék hallgatói alkották és alkotják ma is, de énekelnek benne más tanszakos és már végzett hallgatók is. A kórus az intézmény karvezetőképzésében mindig jelentős szerepet vállalt, a kórusvezetésre készülő tanárjelöltek kargyakorlatukat, évente többen pedig diplomakoncertjüket a Leánykarral teljesítették.
A kórus állandó kamarapartnere Duffek Mihály zongoraművész, aki 1992 és 2017 között az intézmény vezetőjeként is jelentősen segítette az együttes munkáját.

Szesztay Zsolt halála után Szabó Soma, majd Török Ágnes vezette az együttest, 2009-től Ordasi Péter irányítása mellett folytatódott a művészi és pedagógiai munka.
A versenygyőzelmek is folytatódtak, a VI. Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen (Budapest, 2012) két első helyezést ért el az együttes. Rangos fellépéseik voltak többek között Szegeden Kocsár Miklós szerzői estjén (2013), a Zeneakadémián Kodály műveivel (2013), valamint Nagyváradon Csemiczky Miklós Missa brevisének  megszólaltatásával(2014).
Ordasi Péter tanári munkájáért 2010-ben Artisjus-díjat, karnagyi tevékenységéért 2015-ben Liszt-díjat kapott.

A Leánykar vezetését Ordasi Péter nyugdíjba vonulása után Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagy vette át, majd 2017 és 2019 között az együttes Kabdebó Sándor Artisjus-díjas karnagy, egyetemi docens irányítása alatt működött tovább, melyet 2019-ben a kórus egykori énekese Fógel-Veres Anett, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájának DLA hallgatója vett át.

A Leánykar jelenlegi művészeti vezetője és karnagya Dr. Végh Mónika tanszékvezető egyetemi docens.

Hangfájl

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 09. 15. 19:06