Gratulálunk a Zeneművészeti Kar Artisjus-díjjal kitüntetett oktatóinak

Tíz zenetanárt és tíz előadóművészt díjazott az Artisjus komoly- és könnyűzenei kategóriákban 2020. december 11-én. A szerzői egyesület olyan előadóművészeket ismert el, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint azokat a tanárokat díjazta, akik kiemelkedő munkát végeznek a zenei oktatásban.

A szerzők közös jogkezelő egyesülete két éve alapította a díjat azzal a céllal, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek.

Az Artisjus Zenetanári Díjjal azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét.

 

Zenetanári díjak – komolyzene:

Ittzés Tamás egyetemi docens, hegedű- és kamarazene tanár, jazz zenész. Komponistaként is tevékenykedik komolyzenei és jazz területen. Először hegedülni, majd zongorázni tanult, a Zeneakadémián a hegedű szakot 1993-ban végezte el. 2009-ben szerzett doktori fokozatot, 2007-től tanít a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, mellette itthon több bemutató tanítást, az USA több egyetemén pedig mesterkurzusokat tartott. Jazz-muzsikusként is aktív: a kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band alapítója és vezetője, hazai és nemzetközi fellépések, díjak fűződnek nevéhez. Pedagógusként a széles látókörű, kreatív oktatási formák elkötelezettje, továbbképzések, konferenciák közkedvelt és gyakori meghívottja.

 

 

Puskás Levente kétszeres Artisjus-díjas klarinét- és szaxofonművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és a budapesti Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola szaxofontanára, a Budapest Saxophone Quartet altszaxofon művésze és alapító tagja. Klarinétművész-tanári diplomáját a Zeneakadémián, szaxofontanári diplomáját Párizsban, doktori címét a Besztercebányai Egyetemen szerezte. Előadóművészi pályája igen gazdag, számos kiváló zenekarral lépett fel az elmúlt évek során (például: Budapesti Fesztiválzenekar, Magyar Állami Operaház Szimfonikus Zenekara, MÁV Szimfonikus Zenekar, Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar, Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar stb.). A világ számos országában (pl. USA, Japán, Dél-Korea, Németország, Spanyolország stb.) koncertezett és olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Rost Andrea, Fischer Iván, Vadim Gluzman, Alexander Vedernikov, Heinz Holliger. A Budapest Saxophone Quartettel 6 önálló lemezük jelent meg. 2014-ben kollégájával és állandó kamarapartnerével, Váradi Judittal készítettek lemezt Saxon címmel, majd 2019-ben Tetra című lemezük jelent meg. Mindkét lemezen kortárs magyar zeneszerzők kompozíciói hallhatók. Magyarországon és külföldön is több alkalommal vezetett mesterkurzusokat, így Antwerpenben, Pozsonyban, Piacenzában, Splitben és Japánban.

 

Mindkét kiváló oktatónak további szakmai sikereket kívánunk!

Legutóbbi frissítés: 2022. 07. 22. 14:44