Dr. Fátyol Rudolf hegedűművésztől búcsúzunk

2019, július 22 - 17:30
2019. július 22-én reggel, 62 éves korában súlyos betegség következtében elhunyt Dr. Fátyol Rudolf, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar...

...Vonós Tanszékének docense. 2001-től megbízások keretében, 2008-tól pedig kinevezett oktatóként látta el hegedűtanári és kamarazene tanári feladatát. 1985-től a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia szólistája, majd 1990-től igazgatója, 2000-től főigazgatója. Feladatát 35 éven keresztül nagy áldozatkészséggel és hozzáértéssel látta el.

Zenei tanulmányait a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián végezte Ruha István növendékeként, majd 2003-ban doktori minősítését is ugyanott nyerte el. Művészi pályafutásának kiemelkedő eredménye volt az 1987-ben megrendezett Claudio Abbado Nemzetközi Hegedűverseny második díja. Romániában és más országokban (Magyarország, Bulgária, Ukrajna, Olaszország, Németország, Ausztria, Svájc, Spanyolország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Izrael és Tajvan) koncertezett. Lemezfelvételeken és TV felvételeken élvezhetjük hegedűjátékát.

A Zeneművészeti Kar tiszteletbeli menedzsereként segítette az intézmény külföldi hallgatók oktatásával kapcsolatos tevékenységét. Hangszeradománya és más segítségnyújtása nehéz helyzetű hallgatóink hathatós támogatását jelentette. Koncertszervezésben számos alkalommal nyújtott fellépési lehetőséget a Kar diákjainak, tanárainak, segítette a hallgatók zenekari szakmai gyakorlatát is. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának éveken keresztül rendszeres résztvevője volt mesterkurzusok és koncertszereplés formájában is.

Tevékenységét, művészetét több, rangos kitüntetés fémjelezte:
    2000. Szent-Györgyi Albert Díj
    2006. Az Év Művésze (Romániai Zenekritikusok Szövetsége)
    2007. Bartók Béla Emlékdíj
    2009. Az Identitas Alapítvány díja
    2011. A Román Kulturális Érdemrend Lovagkeresztje

A Román Kulturális Intézet és a Román Akadémia az ország 150 legismertebb személyisége közé sorolta nevét, elismerve az ország hírnevéért folytatott tevékenységét. Szülővárosa, Nagykároly és Szatmárnémeti egyaránt díszpolgári címmel tüntette ki. Legutoljára a Liszt Ferenc Kamarazenekarral történő fellépései voltak művészi tevékenységének emlékezetes és kiemelkedő minőségű eseményei.

Művésztársunk immár nem kezdheti meg a következő tanévet Debrecenben, személyének, a kollégának és barátnak fájó hiánya sokunk lelkén üt mély sebet…

Végső búcsút 2019. augusztus 6-án, kedden, romániai idő szerint 11 órakor veszünk tőle a szatmárnémeti katolikus bazilikában.

Nyugodjék békében!

Dr. Duffek Mihály

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ