Dohos László, ny. főiskolai docens

Zenei tanulmányait tenor-bariton-harsona szakon végezte, 1966-1977 között a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar zenésze, majd zenekarvezetője. 1977-1983 között a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium katona-karmesteri fakultásán szerzett felsőfokú végzettséget kitüntetéses minősítéssel.

1983-tól 1985-ig a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetője, első karmestere lett; 1985-től nyugdíjba vonulásáig a Magyar Honvédség főkarmestereként dolgozott. 1986 óta tanárként és előadóként részt vett az itthoni amatőr fúvóskarnagy képzésben, majd elsőként segített a főiskolai, később egyetemi szintű képzés tematikájának szakmai kidolgozásában és az akkreditált szakok oktatásában. Jelenleg a Zeneművészeti Kar óraadó tanára, szakmai tapasztalata évek óta vonzza a karmester szakos hallgatókat.

Több, mint 20 év alatt számtalan élő fúvószenekari hangversenyt vezényelt, többek között a Magyar Rádió is rögzítette felvételeit. Fúvószenei CD felvételt készített, melynek anyagát maga hangszerelte. Egyetemi szintű tankönyv – mint Fúvóskarmesterek kézikönyve a vezénylésről és hangszerelésről – készítésén, valamint A magyar fúvós katonazene története 1945-től napjainkig II. fejezetének megírásán dolgozik.

Díjai, kitüntetései: Liszt Ferenc díj 1995. Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje 2009.
 

Szakmai szervezeti tagsága: 1984-től a Magyar Fúvószenei Szövetség elnökségének tagja, 1998-tól jelenleg is elnöke.

Frissítés dátuma: 2017.07.17.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.