Zenés Esték a Nagyerdőn

2018, július 15 - 19:30 - 2018, július 24 - 21:30
Különleges nagytemplomi hangversennyel kezdődik július 15-én az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hagyományos, 10 napos nyári programjára a világ 22 országából érkeznek fiatal tehetségek.

Az európai országokon túl többek között az Amerikai Egyesült Államokból, Indonéziából, Egyiptomból, Costa Ricáról, Iránból és Dél-Koreából is érkeznek fiatalok a Zeneművészeti Kar programjára. Július 15-24. között 4 ország 28 professzora tart számukra 5-10 napos mesterkurzusokat, a hazai zeneművészeken kívül lesznek neves vendégoktatók Németországból, Japánból és Szlovákiából is. A 14 hangszeres és énekes mesterkurzus mellett zenekari játékra – a hárfától a basszusharsonán és a cimbalmon át az ütő hangszerekig – csaknem 20 hangszeren várják a résztvevőket.

Vásáry Tamás, a világhírű zongoraművész-karmester, aki a Szent István Rend birtokosa, a Nemzet Művésze, Debrecen díszpolgára és a Debreceni Egyetem díszdoktora, idén augusztusban ünnepli 85. születésnapját. Ebből az alkalomból Egy életút tükrében címmel ünnepi hangversenyt tartanak a Nagytemplomban július 15-én, vasárnap 19:30-tól. A rendhagyó, beszélgetéssel egybekötött műsor egyúttal az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának hivatalos megnyitója.

A Zeneművészeti Kar saját galériájában fotókiállítással is készül a művész tiszteletére, amit az Akadémia ideje alatt bárki megtekinthet.

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás irányításával és Bolyky Zoltán betanító karmesterrel készül, záróhangversenyüket július 24-én, kedden 19 órától adják a Kölcsey Központban. Ezt követően - ahogy a korábbi években, úgy idén is – turnéra indulnak. Elsőként Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon lépnek fel, majd résztvevői lesznek a „Klassz a parton”-sorozatnak Balatonfüreden, végül Ljubljanában, a Szlovén Filharmónia Koncerttermében adnak koncertet.

A 10 nap pezsgő atmoszférájába a debreceni zeneszerető közönség is bekapcsolódhat, hiszen a nyitó és a záróhangversenyek is nyilvánosak, a mesterkurzusokat tartó professzorok pedig "Zenés esték a Nagyerdőn" című hangversenysorozat keretében ingyenesen látogatható zenei gálaesteken lépnek a közönség elé a Liszt teremben.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ