Dr. Török Ágnes, egyetemi docens

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen középiskolai ének, karvezető, szakközépiskolai zeneelmélet tanári oklevelet kapott. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán 1981 óta oktat: jelenleg karvezetés, vezénylési gyakorlat, énekkar, repertoárismeret tárgyakat. Doktori dolgozatát (PhD) a Jyväskyläi Egyetemen védte meg, címe: „Mint a folyóvíz mellett termő szép fa” Huszár Gál 1560-as énekeskönyve; himnuszok, canticumok és parafrázisok.

1989-ben alapította a Canticum Novum Kamarakórust, mely nemzetközi versenyeken ezidáig 10 dobogós helyezést ért el, valamint számos hazai és külföldi hangversenyen szerepelt.
Nemzetközi versenyek zsűritagja, részt vesz a KOTA által szervezett kórusok minősítési rendszerében.

A Debreceni Kodály Kórus másodkarnagyaként (1999-2006) oratorikus művek, rádió és CD felvételek, számos ősbemutató előkészítését, operák, oratóriumok karigazgatását végezte. A Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola óraadója (2011-ig). Oktatott tantárgyai: egyházzene irodalom, egyházzene történet, gyülekezeti ének, graduál, népzene, zenetörténet. Toyama (Japán) város kórusainak vendégkarnagya (2006-tól).

 

Szakmai közéleti tevékenység:

  • a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara Kari Tanácsának tagja
  • a Debreceni Egyetem Könyvtári és Kiadói Bizottságának tagja
  • a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara Tanulmányi Bizottságának elnöke
  • a Canticum Novum Alapítvány alapító kuratóriumi elnöke
  • a Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiumának tagja (himnológiai szekció)
  • a Babes-Bólyai Tudományegyetem külső kutató munkatársa
  • A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny Művészeti Bizottságának tagja (2015-től)

 

Díjak, elismerések:

  • 2008: Artisjus díj
  • 2011: Rektori Elismerő Oklevél

Frissítés dátuma: 2020.06.08.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.