Dr. habil. Duffek Mihály, tanszékvezető egyetemi tanár

Tanulmányok
Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozat, P. Nagy Ilona zongoratanár (1975); Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Zempléni Kornél zongoraművész, tanár (1979); Debreceni Agrártudományi Egyetem Menedzseriskola felsőoktatási menedzser (1997); DLA (2004)

Szakmai tevékenység
A Zeneművészeti Kar Zongora Tanszékén zongora főtárgy és zongorametodika tantárgyak oktatása, szakmai továbbképzések szervezése, országos zongoraversenyek lebonyolítása. A hazai és a nemzetközi hangversenyélet szereplője zongora szólistaként, kamaraművészként és kórusok kísérőjeként. E minőségében a magyar pódiumokon kívül koncertezett Szlovákiában, Szlovéniában, Romániában, Bulgáriában, Ausztriában, Ukrajnában, Görögországban, Cipruson, Izraelben, Olaszországban, Litvániában, Finnországban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Japánban, Belgiumban és az Egyesült Államokban. A magyarországi zeneiskolai továbbképzések meghívott előadója, a Zeneművészeti Kar dékánjaként pedig a magyar zenei felsőoktatás, a zenetanárképzés átalakításában, korszerűsítésében vesz részt. A debreceni Nyári Egyetemen rendszeresen tart idegen nyelvű, zenei tárgyú előadásokat. Magyarországon kívül Spanyolországban, Finnországban, Szlovákiában, Japánban tartott és tart mesterkurzusokat. Számos zongoraverseny zsűrijének tagja volt Magyarországon és Ukrajnában. Kóruskísérőként hazai és nemzetközi versenyeken, fesztiválokon, rádiófelvételeken vett részt különböző énekkarokkal. Publikációi zenepedagógiai, szakmódszertani tárgyú cikkek formájában a Parlandoban, a ZeneSzóban, a Rubatoban és neveléstudományi tanulmánykötetekben jelentek meg magyar és angol nyelven, zenekritikák a Hajdú-Bihari Naplóban, tanulmánya a Varró Margit Szimpóziumról szerkesztett kötetben olvasható, szintén megjelent tanulmánya a Bárdos Szimpóziumokról szóló tanulmánykötetben is (2010). 2009-ben jelent meg a Magyar Zenei Tanács felkérésére megírt tanulmánya a zenei felsőoktatás elmúlt 20 évéről. 2011 óta törzstagja a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Humán Tudományok Doktori Iskola Neveléstudományi programjának. Külső tagja a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Tanácsának. Zongoraversenyek, zongora szakmai napok szervezője, igazgatója és oktatója az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának.

Közéleti tevékenység
1992-1996. között külső szakértő tagja volt a Debrecen M. J. Város Kulturális Bizottságának. Két cikluson át tagja volt a Magyar Akkreditációs Bizottság Művészeti Szakbizottságának, akkreditációs szakértői tevékenységet folytat. Jelenleg a MAB Művészeti Bizottságának zenei referense. A Magyar Zenei Tanács Zenepedagógiai Munkacsoportjának és a Magyar Rektori Konferencia Művészetoktatási Bizottságának tagja. A Hungarikum Bizottság Kulturális Szakbizottságának tagja. A Debreceni Egyetem Művészeti és Közművelődési Bizottságának elnöke. A Debreceni Egyetem Professzori Klubjának elnökségi tagja.

Tagja az alábbi alapítványok, szervezetek kuratóriumainak
  • Rotary Club Bálint István Alapítványa
  • Horváth Árpád Alapítvány
  • a Debreceni Egyetem és Debrecen M. J. Város Önkormányzata Közművelődési Vegyesbizottságának társelnöke
  • a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriumának elnöke

Tevékenységéért 2006-ban a Debreceni Akadémiai Bizottság Plakettjét nyerte el, 2008-ban pedig Debrecen Város Csokonai Díjával tüntették ki.

Frissítés dátuma: 2017.10.09.