Dr. habil. Duffek Mihály, egyetemi tanár

Tanulmányok

Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozat, P. Nagy Ilona zongoratanár (1975); Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Zempléni Kornél zongoraművész, tanár (1979); Debreceni Agrártudományi Egyetem Menedzseriskola, felsőoktatási menedzser (1997); DLA (2004)

Szakmai tevékenysége

A Zeneművészeti Kar korábbi igazgatója, majd dékánja 1992-2017. között, a Zongora Tanszék vezetője 1990-2018 között.
A Zeneművészeti Kar Zongora Tanszékén zongora főtárgy és zongorametodika és zongora szakmódszertan tantárgyak oktatása, szakmai továbbképzések szervezése, országos zongoraversenyek lebonyolítása. A hazai és a nemzetközi hangversenyélet szereplője zongora szólistaként, kamaraművészként és kórusok kísérőjeként. E minőségében a magyar pódiumokon kívül koncertezett Szlovákiában, Szlovéniában, Romániában, Bulgáriában, Ausztriában, Ukrajnában, Görögországban, Cipruson, Izraelben, Olaszországban, Litvániában, Finnországban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Japánban, Belgiumban és az Egyesült Államokban. A magyarországi zeneiskolai továbbképzések meghívott előadója, a Zeneművészeti Kar dékánjaként pedig a magyar zenei felsőoktatás, a zenetanárképzés átalakításában, korszerűsítésében vett részt. A debreceni Nyári Egyetemen rendszeresen tartott idegen nyelvű, zenei tárgyú előadásokat. Magyarországon kívül Spanyolországban, Finnországban, Szlovákiában, Japánban és Koreában tartott és tart mesterkurzusokat. Számos zongoraverseny zsűrijének tagja volt Magyarországon és Ukrajnában. Kóruskísérőként hazai és nemzetközi versenyeken, fesztiválokon, rádiófelvételeken vett részt különböző énekkarokkal. Publikációi zenepedagógiai, szakmódszertani tárgyú cikkek formájában a Parlandoban, a ZeneSzóban, a Rubatoban és neveléstudományi tanulmánykötetekben jelentek meg magyar és angol nyelven, zenekritikák a Hajdú-Bihari Naplóban, tanulmánya a Varró Margit Szimpóziumról szerkesztett kötetben olvasható, szintén megjelent tanulmánya a Bárdos Szimpóziumokról szóló tanulmánykötetben is (2010). 2009-ben jelent meg a Magyar Zenei Tanács felkérésére megírt tanulmánya a zenei felsőoktatás elmúlt 20 évéről. Zongora szakmódszertan személyes hangolásban c. könyve a közelmúltban jelent meg. 2011 óta törzstagja a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Humán Tudományok Doktori Iskola Neveléstudományi programjának. Külső tagja a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Tanácsának. Zongoraversenyek, zongora szakmai napok szervezője, alapító igazgatója és rendszeres oktatója az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának.

Közéleti tevékenysége

1992-1996. között külső szakértő tagja volt a Debrecen M. J. Város Kulturális Bizottságának. Több cikluson át tagja volt a Magyar Akkreditációs Bizottság Művészeti Szakbizottságának, hazai és nemzetközi akkreditációs szakértői tevékenységet folytat. A Magyar Zenei Tanács Zenepedagógiai Munkacsoportjának és a Magyar Rektori Konferencia Művészeti Bizottságának tagja. Egy ciklusban a Hungarikum Bizottság Kulturális Örökség Szakbizottságának tagja volt. A Debreceni Egyetem Művészeti és Közművelődési Bizottságának elnöke. A Debreceni Egyetem Professzori Klubjának elnökségi tagja.

Alapítványok, szervezetek tagsága, elnöksége
 
  • Rotary Club Bálint János Alapítvány kuratóriumi rag
  • a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriumának elnöke
  • a Debreceni Egyetem és Debrecen M. J. Város Önkormányzata Közművelődési Vegyesbizottságának társelnöke
  • A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Fejlesztéséért Alapítvány kuratóriumának elnöke
  • A Csokonai Színház Nívódíj Bizottságának tagja

Kitüntetései:

2006: a Debreceni Akadémiai Bizottság Plakettje
2008: Debrecen Város Csokonai Díja
2009: KÓTA Mecénás Díj
2016: Komlóssy Díj
2017: Pro Universitate Díj
2017: Pro Auditoribus Universitatis Debreceniensis
2017: Magyar Érdemrend Tisztikeresztje
2018: Csanak József Díj
2018: Debrecen Város Díszpolgára

Frissítés dátuma: 2018.07.31.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.