Szászvárosi Sándor régizene mesterkurzusa

2017. április 5-én és 6-án Szászvárosi Sándor, a XV.-XVIII. századi régizene előadás magyarországi képviselőinek egyik meghatározó, energikus alakja, a magyarországi viola da gamba oktatás megteremtője és elindítója tart mesterkurzust a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

A kurzus nyitott mindenki számára korosztály és tudásszint, valamint hangszer kötöttség nélkül. Ajánljuk a kurzust mindazoknak, akik nyitottak és érdeklődők a barokk zene historikus előadása iránt. Jelentkezni lehet egyénileg és kamaracsoportoknak is. Aktív és passzív részvétel egyaránt lehetséges.

A zeneszerző szándéka, a mű és az előadó hármas egysége arányának magtalálását jelölhetjük meg talán Szászvárosi Sándor oktatásának alapjaként. Egyrészt lebontani – a sok esetben káros – tradíciókat, megkeresni a kottakép, kor ismeret és a korban használatos hangszerek ismeretével a zeneszerző elképzelését a művekről. Másrészt megkeresni a párhuzamokat az alapvető emberi érzelmekben, melyek az évszázadok során jottányit sem változtak. Valamint megtalálni az újrafelfedezés örömét minden számunkra új, vagy régi zeneműben, még akkor is, ha az akár állandó repertoáron is van. Ehhez hatalmas segítséget adhat az előadónak a „régizenélés” alapja a kéziratokra való támaszkodás, valamint annak helyes értelmezése, a „sorok közötti olvasás”. Ez sok esetben írja át a hagyományokból jól ismert, már beidegződött, legtöbb esetben unalomig utánzott és ismételt, megszokott előadói attitűdöket. A hallgatók a kurzus két napja alatt egy izgalmas úton közelebb kerülhetnek a barokk zenéhez, és természetesen annak interpretációjához.

A kurzusból nem maradhat ki a „napi” consort zenélés élménye, melybe a passzív hallgatók csatlakozását is várjuk. A consort zenélés előzetes jelentkezést igényel a jelentkezési lapon.

Tervezett időbeosztás

2017. április 5. szerda

  • 13:30 Találkozó, a kurzus óráinak beosztása
  • 14:00-18:00: Egyéni és kamarazene órák
  • 19:00: Szászvárosi Sándor koncertje

2017. április 6. csütörtök

  • 10:00-15:00: Egyéni és kamarazene órák
  • 15:00-17:00: Közös consort zenélés

Érdeklődni és jelentkezni nál lehet 2017. április 4. éjfélig.

Frissítés dátuma: 2017.10.27.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.