Belépési feltételek a 2 féléves zeneművésztanár mesterképzési szakra

Belépési feltételek

A tanár-zeneművésztanár mesterképzési szakra kizárólag azok jelentkezhetnek, akik jelenleg valamely intézmény művész mesterképzési szakán hallgatói jogviszonnyal, vagy azok valamelyikén szerzett művész mesterképzési oklevéllel rendelkeznek. A képzési idő 2 félév.

Jelentkezni kizárólag azon hangszerekre lehet, amelyeknek megfeleltethető klasszikus hangszer- illetve énekművész művész mesterképzési szak indítását a Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyta, és az Oktatási Hivatal regisztrálta a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

A felvétel feltételei

A jelentkezők teljesítményét a gyakorlati szakmai felvételi vizsgán és a szóbeli pedagógia-pszichológia gyakorlati felvételi vizsgán nyújtottak alapján állapítjuk meg. Az azonos tanári szakképzettségre jelentkezők mindegyike azonos személyi összetételű vizsgabizottság előtt teljesítik a felvételi vizsgakövetelményeket, ugyanezen gyakorlat érvényes a pedagógia-pszichológia felvételi eljáráshoz. A szakmai és a tanári felkészültséget felmérő felvételi vizsga nem szervezhető azonos napon. (Ettől eltérni csak a felvételiző kérésére lehet.)

A részletes felvételi vizsgakövetelmények a Zeneművészeti Kar honlapján megtalálhatók.

A jelentkezési laphoz csatolandó a jelentkező szakmai előtanulmányainak írásbeli összefoglalása.

Felvételi pontszámok

  • szakmai gyakorlati vizsga: 68 pont
  • pedagógia-pszichológia vizsga: 30 pont
  • előnyben részesítés: 2 pont

A többletpontok megoszlása (maximum 2 többletpont adható):

  • előnyben részesítési maximális pont: 2 pont (fogyatékosság: 2 pont, gyermekgondozás: 1 pont, halmozottan hátrányos helyzet: 2 pont, hátrányos helyzet: 1 pont)
  • nyelvvizsga: 2. nyelvvizsga / felső C: 2 pont, 2. nyelvvizsga / közép C: 1 pont,
  • 3. nyelvvizsga / felső C: 2 pont, 3. nyelvvizsga / közép C: 2 pont,
  • kiemelkedő szakmai teljesítmény: 2 pont

Szakmai gyakorlati felvételi vizsga tartalma

  1. rész: zenei műszavakból álló teszt kitöltése.
  2. rész: Pályaalkalmassági szóbeli vizsga, amelyen a felvételiző a tanári pályához szükséges készségek meglétéről tesz tanúbizonyságot. Helyben kiadott kottaanyag (2 mű: 1 mű a kezdőtanításhoz kapcsolódó, 1 mű a középiskolai tanításhoz kapcsolódó) szóbeli elemzése elsősorban a tanítási módszertani szempontok figyelembevételével, ehhez kapcsolódóan a tanári attitűd, a kommunikációs- és kifejezőkészség felmérése.

A jelentkezőnek a vizsga előtt 15 perc áll rendelkezésére a kiadott anyag áttanulmányozására.

Pedagógia-pszichológia felvételi vizsga tartalma

A jelölt egy pedagógia-pszichológia tárgyú kérdést húz. A pedagógia-pszichológia tárgyú kérdés a 10 kredites pályaorientációs alapképzési pedagógiai-pszichológiai modul anyagára épül, mindegyik kérdés a tanári attitűdöket vizsgálja.

A pedagógia-pszichológia elbeszélgetéshez kapcsolódó témakörök, és az ajánlott szakirodalom az alábbi linkre kattintva érhető el: Témakörök.

Frissítés dátuma: 2019.01.11.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.