Fúvószenekari karnagy szakirány felvételi követelményei (MA)

Szolfézs, zeneelmélet

A barokk, a bécsi klasszikus és a romantikus zene harmónia- és formavilága ismeretének mérése, kétszólamú barokk vagy klasszikus zeneműrészlet lejegyzése diktálás után, barokk vagy klasszikus oratorikus mű egy szólamának lapról éneklése, összhangzattan példa játéka zongorán diktálás után, majd ezután a hallgató hangszerelési képességeinek felmérése.

 

Vezénylés

Vezénylési készség és próbamunka bemutatása zongorán megszólaltatott művekkel. A vezénylésre kerülő mű kottáját a jelölt a vizsgán kapja kézhez, a bizottság rövid felkészülési időt biztosít.

Kötelező művek, amelyből a felvételiző előre felkészülhet

  • A. Vivaldi: d-moll orgonaverseny (részlet a mű elejéből)
  • P. I. Csajkovszkij: 1812 nyitány (részlet a mű elejéből)
  • G. Verdi: Szicíliai vecsernye (részlet a mű elejéből)
  • G. Verdi: Végzet hatalma – nyitány (részlet a mű elejéből)
  • Liszt Ferenc.: II. Magyar rapszódia (részlet a mű elejéből)
  • Kodály Zoltán: Intermezzo (részlet a mű elejéből)

 

Zeneirodalom

A jelölt zeneirodalmi tájékozottságának mérése az alapképzésben elsajátított zeneirodalmi tananyag alapján (írásbeli zeneirodalmi teszt).

 

Zongora

Négy különböző stílusú – a felvételiző korábbi zongora tanulmányi szintjének megfelelő nehézségű – mű előadása kotta nélkül. (Bach, klasszikus szonátaformájú tétel, romantikus, valamint 20-21. századi vagy kortárs szerző darabja).

Frissítés dátuma: 2021.01.05.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.