Dr. Dobiné Dr. Jakab Hedvig, egyetemi docens

Tanulmányok
Zeneiskolai zongora- és szolfézstanár, Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézet Debreceni Tagozata, 1989, tanára Helyes Erzsébet. Orgonaművész-tanár, Debreceni Konzervatórium egyetemi tagozata, 1993, tanára Karasszon Dezső. Orgonaművész DLA, Zeneakadémia Doktoriskolája, 2006. Summa cum laude minősítéssel megvédett disszertációjának címe: „Egyházi és világi stílus Jan Pieterszoon Sweelinck billentyűs variációiban”

Szakmai tevékenység
A fiatalok zongora és orgona oktatása pályájának hangsúlyos részét képezi: nevéhez fűződik a debreceni zeneiskolai, majd szakközépiskolai orgonaoktatás beindítása. Zenetanárként tanított a debreceni Simonffy Emil Zeneiskolában, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának 2000 szeptemberétől oktatója. Feladatai közé tartozik az orgona főtárgy, szakdidaktika, szakmódszertan, orgonametodika, organológia, repertoárismeret és a zongorakötelező tárgyak oktatása.

Díjak, eredmények
Tanári munkáját kétszer jutalmazták legjobb felkészítő tanári különdíjjal a Salgótarjáni Orgonaszakos Növendékek Országos Találkozóján (1997, 2000). A Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiumának támogatását 1997-ben, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíját 1999-ben nyerte el. Több nemzetközi orgonaversenyen szerepelt sikerrel (Gdańsk 1992, Budapest 1993, Szekszárd I. Nemzetközi Bach-Buxtehude orgonaverseny 2. díj 1993). Nemzetközi mesterkurzusok aktív hallgatója, ezek közül művészi fejlődésére a legkiemelkedőbb hatást Ton Koopman mesterkurzusa gyakorolta (Lübeck, 2001). 2007-ben Salgótarjánban, az Orgona Szakos Növendékek VIII. Országos Versenyének zsűritagja.

Koncertek, publikációk
Koncertprogramjainak gerincét a 16-17. század billentyűs muzsikája alkotja. Magyarországon kívül több európai országban is koncertezett, így többek között Németországban, Belgiumban, Dániában, Lengyelországban, Erdélyben és Olaszországban. Külföldi és hazai koncertjein többször szerepelt együtt a Canticum Novum Kamarakórussal és a Debreceni Kollégium Kántusával. A Magyar Zene zenetudományi folyóiratban 2007-ben publikált egy cikket “Ujjrend, artikuláció, díszítés” címmel (2007/4. szám). Két önálló lemeze jelent meg. Az 1997-es első CD a Debreceni Református Nagytemplom új orgonáját mutatta be, az 1999-ben megjelent második lemez válogatás évszázadok francia orgonamuzsikájából.

Frissítés dátuma: 2017.06.02.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.