Fenyő Gusztáv zongora mesterkurzusa

2019, november 4 - 13:00 - 18:00
Fenyő Gusztáv Skóciában élő zongoraművész tart mesterkurzust a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

Helyszín és időpont:

Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar
8-as terem
2019. november 4. (hétfő) 13.00-18.00

Az aktív résztvevők a DE Zeneművészeti Kar Billentyűs Tanszékének hallgatói, de várjuk az érdeklődő passzív hallgatókat!
 

Fenyő Gusztáv 1980-as Glasgowi letelepedésétől kezdődően Skócia egyik ismert, saját útját járó muzsikusa. Jól ismertek zeneszerzői ciklusai, ideértve Beethoven Glasgowban és Edinburghben előadott 32 szonátája és Chopin valamennyi szóló zongoraműve, amelyet a zeneszerző halálának 150. évfordulóján adott elő Glasgowban, ott, ahol 1848-ban Chopin maga is koncertezett.
A nagy magyar hegedűművész, Joachim József leszármazottja, Fenyő Gusztáv első alkalommal tinédzserként került reflektorfénybe, amikor Liszt Esz-dúr zongoraversenyével megnyerte az Ausztrál Rádió Bizottság éves zongoraversenyét. Tanulmányait Londonban, Schnabel tanítványával, Maria Curcionál folytatja, majd ezt követően a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, Kadosa Pálnál és Tátrai Vilmosnál tanul tovább. Ebben az időszakban olyan zeneszerzők több művének első magyarországi megszólaltatása is neki köszönhető, mint Stockhausen, Boulez, Xenakis, Cage, Takemitsu és Meale, továbbá jó néhány zeneművet kifejezetten neki írtak vagy dedikáltak, többek között Kurtág, Sári és Serei.
1978-as első londoni fellépésen Fenyő Gusztáv Angliában Kurtág György “Játékok” című sorozatának néhány darabjával mutatkozott be. Az ezt követő években Bachtól a kortárs szerzőkig a szólóhangszeres és kamarazenei darabok, továbbá zongoraversenyek teljes sorát szólaltatta meg három földrészen. Olyan zenekarokkal lépett fel, mint a Philharmonia, a BBC Scottish Orchestra, a Magyar Rádió és Televízió Zenekara, a Bukaresti Filharmónia és a Sydney-i és Melbourne-i Szimfonikus Zenekarok, olyan karmesterek pálcája alatt, mint Fremaux, Osawa, Iwaki és Fürst. Kereskedelemben kapható felvételei Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt, Bartók, Goossens, Delius, Stanford, Dunhill, Bantock és Csapó Gyula műveit ölelik fel.
1980 és 1992 között a Skót Királyi Zene és Színművészeti Akadémia zongoratanáraként működött és az után mesterkurzusokat tartott a vezető intézményekben, az Egyesült Királyságban és külföldön. 1995-ben nyitotta meg a “Nyári Zene” kamarazenei fesztivált, a skót határon, amelynek helyszíne lett Paxton House, Berwick-upon-Tweed közelében. 2004 óta rendszeresen szerepel és nyári kurzusokon tanít Magyarországon.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.