Méltó helyen az ódon üvegablakok

2019, szeptember 17 - 11:11
Újraavatták Róth Miksa 1920-as évekből származó szecessziós üvegablakait a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A híres üvegfestő alkotásai ezentúl a régi sebészeti klinikán található Reumatológiai Tanszék folyosóját díszítik.

Az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika, valamint az Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszéke működik most abban az épületben, amelynek alagsorában évtizedekig rejtve voltak Róth Miksa díszes üvegablakai. A legnevesebb magyar üvegfestő alkotásai eredetileg az egykori belgyógyászati és sebészeti klinika ravatalozójának díszei voltak.

Szekanecz Zoltán, a Reumatológiai Tanszék vezetője kezdeményezte az ablakok áthelyezését az épület földszinti folyosójára, ahol a betegek és a látogatók is gyönyörködhetnek bennük.

-  Két éve hoztuk fel az ablakokat a pinceszintről, idén nyáron készült el a restaurálás, valamint a díszkivilágítás. Felvettük a kapcsolatot a Róth Miksa Emlékház igazgatójával, Fényi Tiborral, hogy nézze meg tényleg valódiak-e az ablakok. Elindult egy kis nyomozómunka és lehetséges, hogy a klinikatelepen csak itt vannak ilyen ablakok, bár ez még változhat – idézte fel Szekanecz Zoltán a szeptember 16-i újraavató ünnepségen.

Mátyus László, az orvoskar dékánja szerint azzal, hogy az ablakok méltó helyre kerültek, a Debreceni Egyetem folyatja azt a hagyományt, ami az elmúlt száz évben jellemezte.

- Az egyetem mindent elkövetve, hogy megőrizze és megújítsa az értékeit, féltő gonddal vigyázza azokat, legyenek akár szellemi, erkölcsi értékek, épület vagy éppen üvegablakban megtestesült érték – hangsúlyozta a dékán.

Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke úgy fogalmazott: aki nem becsüli a gyökereit, az a jelent sem tudja megélni, és jövője sem lesz.

- Nincs szimbolikusabb annál, hogy egy koszos alagsorban megtalálnak egy ablakot, kimentik onnan, restaurálják, és felrakják a fénybe – fogalmazott Berényi Ervin.

A rendezvényen az ablakok alkotójának munkásságáról Fényi Tibor, a Róth Miksa Emlékház igazgatója beszélt, Veress Dániel művészettörténész pedig „Nagyvárad közelében: a szecesszió Debrecenben” címmel tartott előadást.
Az emlékház igazgatója ezüst emlékérmet adományozott Szekanecz Zoltán professzornak Róth Miksa művészeti hagyatékának valóságos feltárásáért és megóvásáért.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.