Hangversenyek minden korosztálynak

2019, szeptember 16 - 13:36
Világhírű külföldi szaxofonművészek, Debrecenhez kötődő magyar hírességek és napjaink ifjú tehetségei is fellépnek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának idei hangversenyein. Az évadnyitó koncert szeptember 29-én, vasárnap este lesz a kar Liszt–termében.

- A Debreceni Egyetemen a művészeti képzés a legvékonyabb szegmens, de ez a zenei ág rendkívül erős. Az oktatáson kívül láthatóan az egyetem és a város kulturális életben is rendkívüli jelentőségű - fogalmazott Tőzsér József rektorhelyettes a Zeneművészeti Kar idei programjait bemutató hétfői sajtótájékoztatón.

Az intézmény idén ősszel hat koncertsorozatot indít és újdonságként régizenei élményeket is tartogat.

- A reneszánsz és a barokk világból, korabeli hangszerekkel vagy azok kópiáival, elméleti írók megjegyzéseivel, azok feldolgozásaival, újfajta feldolgozásban játszunk régizenét – tájékoztatott az új sorozatról Lakatos Péter dékán.

A most alakuló Debreceni Régizene Együttes négy koncertet ad majd az egyetem Aulájában, az utolsó alkalom pedig barokk táncházzal zárul.

Lakatos Péter elmondta, hogy a változatos zenei programokkal újabb és újabb generációkat szeretnének elérni és megismertetni velük a komolyzene, valamint a magas kultúra világát, ezért idén is lesznek gyerekeknek és egyetemistáknak szóló műsorok.

Váradi Judit művészeti menedzser a hat különböző korosztálynak szóló hangversenysorozat közül kiemelte a 27-ik évébe lépő Universitas Debrecent. A bérletsorozat keretében a tanév során 9 koncertet tartanak.

  - Erősítve a debreceni kötődéseket, visszahívtuk ebbe a sorozatba a városból elszármazott művészeket, így olyan magyar hírességeket játékát hallhatja a közönség, akik Debrecenből indultak, vagy pályájuk során meghatározó éveket töltöttek itt – fogalmazott Váradi Judit.

A koncerteken így mások mellett az intézet-alapító Gulyás György lánya, Gulyás Márta (zongora), Rózsa Richárd (cselló- és gordonka), Ludmány Dénes (brácsa), Balog József (zongora), Matuz István (fuvola), Kéry János és Hargitai Imre (zongora) játékát hallhatja a közönség.

Igazi kuriózumnak ígérkezik a november 6-ai program, melynek helyszíne a felújított Debreceni Zenede Kodály-terme lesz: a világ legelismertebb szaxofonművészei, Arno Bornkamp (Hollandia), Nobuya Sugawa (Japán) és Asya Fateyeva (Németország) mutatkoznak be Minako Koyanagi zongorakíséretével. A világhírű szaxofonisták háromnapos mesterkurzust is tartanak a karon.

A 19. évadába lépő Konzervatóriumi Esték szóló- és kamarahangversenyeket tartogat, folytatódnak az általános iskolásoknak szóló Hang-Játék-Zene élménykoncertek, továbbá újra jelentkezik az egyetemistákat célzó, a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtárral közösen szervezett Lélekmelengető sorozat is. Mindezek mellett pedig ebben az évadban is beindul a Vasárnapi Muzsika sorozata, amelynek helyszíne a Kölcsey Központ.

Az évadot rendhagyó módon a két legnagyobb múltú hangversenysorozat, az Universitas Debrecen és a Konzervatóriumi Esték közös rendezvénye nyitja szeptember 29-én, vasárnap este a Zeneművészeti Kar Liszt–termében. A nyitókoncerten a legifjabb debreceni tehetségek kapnak lehetőséget, a Kamara Virtuózokból jól ismert Flautica fuvola kvartett, a Pontasto gitárkvartett és TanBorEn trió, valamint a mindig nagy közönségsikert arató Sonus Ütőegyüttes.

Sajtóiroda


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.