Megújul az Egyetemi templom

2019, szeptember 10 - 16:04
Jelentős, csaknem másfél milliárd forintos pályázati támogatásból hat, Debrecenben három – köztük az Egyetemi – templom felújítását végzi el jövő év júniusáig a Tiszántúli Református Egyházkerület.

Az Orando et laborando – imádkozva és dolgozva mottóval, a Református Kollégium jelmondatával induló projekt során megújul a Kistemplom (Csonkatemplom), a Kossuth utcai Veres templom, az Egyetemi templom, a Kismarjai Református Gyülekezet temploma, a Szatmárcsekei Református Gyülekezet temploma és a Vértesi Református Egyházközség temploma – jelentették be kedden az Egyetem téri templomban tartott sajtótájékoztatón.

- Debrecen olyan lelki, szellemi és hitbeli centrum, amely a Nagytemplom és a Református Kollégium örökségén túl is méltó arra, hogy minél szélesebb körben megismerjék. Ennek elősegítésére hozzuk létre a Reformáció öröksége - Tiszántúli református kulturális attrakció tematikus útvonalat – tájékoztatott Fekete Károly, az egyházkerület püspöke.

Papp László polgármester kiemelte: az egyház nem csupán a templomokban végzi áldásos tevékenységét, hanem azok falain túl is alkotó erőt képvisel.

- A város hihetetlenül jelentős vallástörténeti emlékeket hordozó épületei újulhatnak meg Debrecenben is, amely spirituális központja az országnak – mondta Papp László.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja felidézte az egyház és az egyetem együttműködésének gyökereit.

– A mai egyetem a református egyház és a Kollégium által jött létre, és ebben a történelmi együttműködésben a sport is jelentős szerepet kapott. A 100 éve létrehozott DEAC megalapításában több egyházi, városi és egyetemi méltóság is részt vállalt. Az Egyetemi templom felújításával pedig folytatódik a történelmi együttműködés – fogalmazott Bács Zoltán.

A rekonstrukciós munkálatok részleteit Szabó János fejlesztési tanácsos ismertette.

- A fejlesztés célja, hogy a már meglévő egyházi kulturális örökség, amely felbecsülhetetlen nemzeti, történelmi, egyházművészeti, valamint muzeális értéket képvisel, egyre szélesebb körben váljon ismertté, és egyre attraktívabb formában jelenhessen meg az érdeklődők számára. A projekt megvalósulásának köszönhetően ezek a helyszínek turisztikailag is népszerű látogató hellyé válhatnak, ahol fontos történelmi és kulturális ismereteket szerezhetnek majd a látogatók – tájékoztatott Szabó János.

Debrecenben elsőként a Kistemplom munkálatai kezdődhetnek meg, amelyeket a Kossuth utcai és az Egyetem téri templom rekonstrukciója követ. A beruházáshoz nyert pályázati forrás összege másfél milliárd forint, a munkálatok befejezésének határideje 2020. június 30.

Sajtóiroda - BZs
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.