Fagottverseny – 15 év után újra

2019, február 25 - 09:24
Keszler György emléke előtt tisztelegve rendezett országos fagottversenyt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. Legutóbb 15 évvel ezelőtt volt hasonló megmérettetés a fúvós hangszer magyar felsőoktatási intézményekben tanuló növendékei számára.

- Nem csak Magyarországon, hanem sajnos Európa-szerte megfigyelhető, hogy bizonyos hangszereket egyre kevesebben választanak. Ilyen például az oboa, a kürt, a nagybőgő, a tuba és a fagott is, pedig mind nélkülözhetetlen egy szimfonikus zenekarban. Éppen ezt demonstrálva szerveztek nemrég Angliában egy szimfonikus koncertet, ahol kihagyták a zenekarból ezeket a bizonyos hangszereket, hogy a közönség észlelje: a klasszikus zeneirodalom szimfonikus művei gyakorlatilag kivitelezhetetlenek nélkülük – mondta a debreceni fagottverseny kapcsán Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar Fafúvós Tanszéknek adjunktusa.

Debrecenben még soha nem rendeztek a felsőoktatásban tanulók részére fagottversenyt, az országban is 15 éve volt az utolsó. Mindezek, illetve a két évvel ezelőtt elhunyt Keszler György fagottművész iránti tisztelet miatt döntött úgy az intézmény, hogy megmérettetésre hívja a hazai felsőfokú zenei oktatási intézményekben tanuló, összesen csaknem 20 fagottos növendéket. Szinte minden hallgató jelentkezett, aki jelenleg képzésben vesz részt Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Győrben, Pécsett vagy Budapesten.

A versenyzők két kategóriában indulhattak: alapképzésben, illetve osztatlan tanárképzés tanulók, valamint művész és művésztanár-képzésben résztvevők. Kötelező és szabadon választott művekkel kellett készülniük, produkcióikat Nemes Ferenc fagottművész, nyugalmazott főiskolai tanár, Stefán Zsófia fagottművész, a Concerto Budapest szólamvezető fagottosa és Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés Tanszékének vezetője, a Magyar Zeneművészeti Társaság elnöke zsűrizte.

A szervezők és a növendékek így emlékeztek a magyar fagottoktatás kiemelkedő személyiségére, a 2017 februárjában elhunyt Keszler Györgyre. A Zeneakadémia professzoraként és az Operaház fagottosaként elévülhetetlen érdemei voltak a közép- és felsőfokú oktatásban, számos egykori növendéke játszik hazai és külföldi szimfonikus zenekarokban, illetve tanít alap-, közép- és felsőfokú zenei intézményekben.

 

A debreceni emlékverseny eredményei:

I. kategória:
1. díj Kókai István - Budapest
2. díj Matkovics Lívia Anna - Pécs
3. díj Sugár Attila Dániel - Győr

II. kategória:
1. díj Hartenstein Péter - Budapest
3. díj Simonics Viktória, Losonci Luca - Budapest

Különdíjak:
Vincze Vivien, Földesi András - Debrecen
Pém Anna - Szeged

 

Sajtóiroda - TH

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ