Irodalmi ecsetvonások

2019, február 21 - 10:45
Olvasmányélmények ihlette képzőművészeti alkotásaikkal mutatkoztak be szerdán a magyar széppróza napja alkalmából a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium diákjai a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában (DEENK) rendezett kiállításon.

A magyar széppróza napját 2018 óta, a Magyar Írószövetség 2017-ben hozott határozata alapján minden évben Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepeljük. 

- A generációk nem birtokosai, hanem csupán egy ideig kezelői, gondozói a kultúra különböző értékeinek, amelyek éppen ezért változnak korról-korra – fogalmazott köszöntőjében Petró Leonárd. A DEENK közönségkapcsolati főigazgató-helyettese kiemelte: a most nyíló kiállításon 12 diák mutatja be alkotásaival, hogy ők hogyan értelmezik sajátos, egyéni látásmódjukkal olvasmányélményeiket.

Az alkotók és alkotások sokszínűségét a változatosan alkalmazott technikák is mutatják, hiszen a művek között kollázs, tusrajz, térinstalláció, fotómontázs és filmadaptáció egyaránt szerepel.

- Ásvai Jókay Móric, közismertebb nevén Jókai Mór művei minden korosztályt megérintenek, nem kivétel ez alól iskolánk egyetlen diákja, tanára sem, és éppen ezért nem véletlen, hogy a gimnáziumban kiemelt feladatunknak tekintjük a múlt átörökítését, összekötve azt – művész módon – a mindennapokkal – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Vargáné Szabadka Tünde, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium intézményvezetője.Az eseményen zenés és verses előadással a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola tanulói is közreműködtek.

A kiállítás, amely a gimnázium diákjai által olvasott magyar próza ihletésére készített képzőművészeti alkotásokat mutatja be, március 11-ig várja a látogatókat a Debreceni Egyetem Főépületében.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ